איך נועלים נעלים על פי ההלכה?

איך נועלים נעלים על פי ההלכה?

 

תחילה נועלים נעל ימין ולא קושרים את השרוכים, אחר כך נועלים נעל שמאל וקושרים את השרוכים, ולבסוף חוזרים וקושרים נעל ימין.

אם היו לנעלים סגירת סקוטש או רוכסן, יש אומרים שינעל תחילה ימין ואחר כך ינעל שמאל ויסגור נעל שמאל ויחזור ויסגור העל ימין, ויש אומרים שאין צריך להקפיד על כך משום שאין דינם כנעל עם שרוכים.

אם היתה נעל ללא שרוכים, ינעל תחילה נעל ימין ואחר כך ינעל נעל שמאל.

איטר יד ואישה ינהגו כמנהג העולם שינעלו תחילה ימין ואחר כך ינעלו שמאל ויקשרו שמאל ואחר כך יקשרו ימין.

 

הלכה בהרחבה

בגמרא (שבת סא.) רבי יוחנן סבר שנועלים נעלים כדרך שמניחים תפילין, כלומר, קודם נועלים את נעל שמאל ואחר כך נועלים נעל ימין, אלא שבברייתא כתוב להיפך כשהוא נועל, נועל של ימין ואחר כך נועל שמאל.

אמר רב יוסף לכן דעבד הכי – עבד, דעבד הכי – עבד, ואפשר לנעול ימין תחילה ואפשר לנעול שמאל תחילה. אמר רב נחמן בר יצחק ירא שמים יצא ידי חובת כל הדעות, כיצד, ינעל תחילה נעל ימין ולא יקשור את השרוכים, ואחר ינעל שמאל ויקשור את השרוכים, ויחזור ויקשור את השרוכים של ימין. אמר רב אשי ראיתי את רב כהנא שלא הקפיד לנעול ימין או שמאל תחילה.

מרן השלחן ערוך (סי' ב ס"ד) פסק כדברי רב נחמן בר יצחק, שיש לנעול נעל ימין תחילה בלי לקשור, ואחר כך לנעול נעל שמאל ולקשור, ולאחר מכן יש לקשור נעל ימין.

והטעם שמקדימים לנעול נעל ימין שמצינו בתורה שהימין חשוב יותר מהשמאל, שכן על הכהן להזות על המטהר על בוהן ידו ורגלו הימנית (משנה ברורה סק"ה), אולם לענין הקשירה יש להקדים ולקשור את נעל שמאל, שהתורה נתנה חשיבות לשמאל, שקושרים את התפילין על יד שמאל (משנה ברורה סק"ו, וכתב הכף החיים אות י שהמחליף סנדל של שמאל לימין, קשה לשנאה ומאבד מזונותיו).

ונעל שיש בה קשירת סקוטש או רוכסן, דינם כמו נעל שיש לה שרוכים (משנה ברורה דרשו הערה 14 בשם מרן הגר"ח קנייבסקי זצ"ל), ויש אומרים שאין צריך לסגור נעל שמאל בתחילה, שרוכסן לא נחשב קשירה (הלכה ברורה ח"א עמ' כז).

ובנעלים שאין בהן קשירה, יש לנעול קודם את מנעל ימין ואחר כך מנעל שמאל (רמ"א שם).

וכן איטר יד שמניח תפילין על יד ימין, יקשור נעל שמאל תחילה, כשאר כל האדם (תורת חיים סופר סק"ג, ילקוט יוסף סי' ב הלכה ז, הלכה ברורה שם), וכן ואישה שלא מנחת תפילין, תנהג כאיש שתנעל ימין ואחר כך שמאל, ותקשור שמאל ואחר כך ימין, וכן ינהג ילד קטן שלא הגיע לגיל מצוות (הלכה ברורה שם).

פרשת מטות - כוח הדיבור
חומש במדבר

פרשת מטות – כוח הדיבור

פרשת מטות – כוח הדיבור פרשתנו נקראת פרשת נדרים. בה הוזהרנו לשמור על דיבורנו ולייקר את מוצא שפתינו, לבל ננדור איזה נדר ולא נקיימו חלילה.

כיבוד אב ואם - מה כתוב
כללי

כיבוד אב ואם – מה כתוב בזוהר הקדוש?

  כיבוד אב ואם – מה כתוב בזוהר הקדוש? כתוב בזוהר הקדוש (שמות דף צג ע"א) ויעשה רצונו של אביו, ויכבדהו בכל כבוד שיוכל להיות.

סיפורים

תפילה במניין מצילה חיים

  מסופר על הגאון רבי משה אהרון שטרן זצ"ל, המשגיח בישיבת קמניץ, כאשר היה ילד קטן בן שמונה שנים חלה במחלה קשה. אביו הביא את

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן