
כשעולים לתורה האם חייבים לברך בקול רם?
העולה לספר תורה חייב לברך בקול כדי שישמע קולו לכל הציבור ויענו אמן על ברכותיו, והמתעצל מלברך בקול רם הרי זה מחטיא את הרבים, מכל מקום מי שקולו חלוש ויכול להשמיע קולו לפחות לעשרה אנשים, רשאי לעלות לספר תורה, אולם אם אינו יכול להשמיע לעשרה אנשים לא יעלה לספר תורה כלל.
וכן יש להודיע בשער בת רבים, שהעולה לספר תורה חייב לקרוא עם החזן מתוך הספר תורה. ויקרא עמו בלחש ממש שאפילו אוזניו לא ישמעו. ואם שתק ולא קרא, יש חשש שברכותיו שבירך הן לבטלה.
ומי שאינו יודע לקרוא שאינו מכיר צורת האותיות, אין להעלותו לתורה, שמאחר ואינו יודע לקרוא איך יברך ברכות התורה, ואם העלוהו, אינו מצטרף למנין שבעה עולים, ויעלו עולה נוסף במקומו.
עוד כתבות בנושא הלכה ועוד יותר…
מקורות: כשעולים לתורה האם חייבים לברך בקול רם?
כתב מרן השלחן ערוך (סי' קלט ס"ו): "אומר ברכו והברכות בקול רם, והאומרם בלחש, טועה". עכ"ל. מבורך בדבריו שצריך לברך הברכות בקול כדי שהשומעים יענו אמן. ויש אומרים שהמברך בלחש הרי הוא גוזל את הציבור מעניית 'אמן', מכל מקום לא יחזור לברך שספק ברכות להקל.
וכתב המשנה ברורה (ביה"ל סי' נז ד"ה ועונים אחריו): "ובדבר הזה נכשלים בעוונות הרבים, הרבה אנשים שמברכים על התורה בלחש, ואין שומעים ממנו אלא הסמוכים לו העומדים על התיבה, ועל ידי שהם עונים נשמע למרחוק לקהל, ומחטיאים בעצלותם את הרבים". עכ"ל.
וכן פסק הגר"ד יוסף שליט"א בספרו הלכה ברורה (ח"ז עמ' קעד-קעה) שהעולה לתורה יברך בקול רם באופן שכל הציבור ישמעוהו. ואם קשה לו מאוד, יברך לכל הפחות שעשרה ישמעו ברכתו ויענו 'אמן'. אולם, אם גם זה אינו יכול, לא יעלה לתורה כלל.
ובדיעבד אם בירך העולה בלחש ושמעוהו רק חלק מהציבור שאמר "ברכו את ה' המבורך", יענו השאר עמהם "ברוך ה' המבורך לעולם ועד". אבל אם לא שמעו הציבור כלל שהעולה אמר "ברכו את ה' המבורך", ושמעו רק את החזן עונה אחריו "ברוך ה' המבורך לעולם ועד", יענו 'אמן' בלבד אחר עניית החזן. (רמ"א סי' קלט ס"ו. הלכה ברורה ח"ז עמ' קעו).
וכמו כן מובא בזוהר הקדוש ונפסק בשלחן ערוך (סי' קמא ס"ב) שהעולה לתורה חייב לקרוא עם החזן מתוך הספר. ויקרא בלחש ממש שאפילו אוזניו לא ישמעו. ואם שתק ולא קרא, יש חשש שברכותיו לבטלה.
וכתב מרן פאר הדור רבינו עובדיה יוסף זצ"ל בספרו חזון עובדיה (שבת ח"ב עמ' רס) בשם שו"ת הריב"ש (סי' רד) ושו"ת הרשב"ש (סי' תכח) שמי שאינו יודע לקרוא, אין להעלותו לתורה. ואם העלוהו, אינו מצטרף לשבעה עולים, ויעלו עולה נוסף במקומו.