חידושים נפלאים לפרשת מקץ

חידושים נפלאים לפרשת מקץ

פרשת מקץ - חידושים קצרים

 

פרשת מקץ – חידושים קצרים

"וְהִנֵּה שֶׁבַע פָּרוֹת אֲחֵרוֹת עֹלוֹת אַחֲרֵיהֶן מִן הַיְאֹר רָעוֹת מַרְאֶה וְדַקּוֹת בָּשָׂר וַתַּעֲמֹדְנָה אֵצֶל הַפָּרוֹת עַל שְׂפַת הַיְאֹר" (מא, ג)

הסביר האדמו"ר מגור בעל ה"שפת אמת" זיע"א, בפסוקים אלו מרומזים דברי חכמינו שאמרו, כי בהתחלה בא היצר הרע אל האדם כ"הלך", כסתם עובר אורח. לאחר מכן הוא בא אליו כאורח, ולבסוף נעשה מושל ובעל הבית עליו. שבע הפרות הרעות, הינן סמל כוחות הרע של היצר, ובראשונה הן "עולות" לאט לאט, הן עולות ומתגלות לעיתים רחוקות, אחר כך "ותעמודנה אצל" – נדבקות אל האדם כאורח, עד שבסוף "ותאכלנה" – הן בולעות אותו לחלוטין.

 

"וַיִּשְׁלַח פַּרְעֹה וַיִּקְרָא אֶת יוֹסֵף וַיְרִיצֻהוּ מִן הַבּוֹר וַיְגַלַּח וַיְחַלֵּף שִׂמְלֹתָיו וַיָּבֹא אֶל פַּרְעֹה" (מא, יד)

על מה הריצה? מה בוער? כתב רבינו עובדיה הספורנו זצ"ל, מה שהריצו את יוסף מהבור, כדרך כל תשועת ה' שנעשית כמו רגע קט. כאומרו כי קרובה ישועתי לבוא, וכן יציאת מצרים הייתה בגירוש כאומרו כי גורשו ממצרים כאומרם ז"ל שלא הספיק בצקן
של אבותינו להחמיץ, וכן יהיה לעתיד לבוא ופתאום יבוא אל היכלו.
וכך כותב מרן ה"חפץ חיים" זצ"ל "דע לך בני, שלכל גזירה טובה או רעה, יש קץ וזמן המיועד לה, ומשהגיע זמנו של הקץ, אין הקב"ה מתמהמה ולו אף רגע אחד יותר מן הזמן הקצוב". גם כאן, ברגע שנגמר זמנו של יוסף הצדיק להיות בבית האסורים, הורץ במהירות הבזק. וכן קרה ביציאת מצרים, "בעצם היום הזה", כתב שם רש"י, מגיד שכיון שהגיע הקץ לא עכבן המקום כהרף עין.

בט"ו בניסן באו מלאכי השרת אצל אברהם לבשרו, בט"ו בניסן נולד יצחק, בט"ו בניסן נגזרה גזירת בין הבתרים. וגם שם ראתה התורה לציין כי לא התארכה הגאולה, גם לא לרגע אחד מהזמן שנקבע לה. וכן תהיה הגאולה העתידה, וכמו שכתוב בחבקוק (ג, א) "ופתאום יבוא ויתגלה", כמו שיוסף הורץ מהבור אל פרעה, גם אותנו יריצו מהגלות לארצנו הקדושה אל הגאולה השלמה.

 

"וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם מְרַגְּלִים אַתֶּם כֻּלָּנוּ בְּנֵי אִישׁ אֶחָד נָחְנוּ כֵּנִים אֲנַחְנוּ" (מב, ט-יא)

 שאל הרה"ק רבי אליהו כהן זיע"א, בעל ה"שבט מוסר", מדוע אמר יוסף לאחיו כי הם מרגלים? וכי אם הם מרגלים מה הצורך לומר להם זאת? ויישב, כי יוסף רמז להם שיעשו תשובה על מכירתו, ו'מרגלים' ראשי תיבות: מבני רחל גנבתם לאורחת ישמעאלים מכרתם. ואחיו הבינו את הרמז, והשיבו לו כי כולם מאוחדים תחת אביהם. "כנים אנחנו לא היו עבדיך מרגלים", 'כנים' ראשי תיבות: כולנו נולדנו מאבינו יעקב, כולנו מאוחדים ואין בינינו פירוד כלל.

 

"וַיֹּאמֶר הִנֵּה שָׁמַעְתִּי כִּי יֶשׁ שֶׁבֶר בְּמִצְרָיִם רְדוּ שָׁמָּה וְשִׁבְרוּ לָנוּ מִשָּׁם וְנִחְיֶה וְלֹא נָמוּת" (מב, ב)

הסבר נפלא הסביר על הפסוק הגה"ק רבי משה סופר זצ"ל, בעל ה"חתם סופר", גזירה נגזרה על אבותינו שירדו למצרים וישתעבדו שם ארבע מאות שנה, אלא שבפועל היה השיעבוד מאתיים ועשר שנה כמנין רד"ו, ונחסכו מהם מאה ותשעים שנה. וכך רמז יעקב אבינו לבניו "שָׁמַעְתִּי כִּי יֶשׁ שֶׁבֶר בְּמִצְרָיִם", תשברו את המילה "מצרים" שעולה בגימטריה שלוש מאות שמונים, ותקבלו חצי ממנה מאה תשעים, וכשנפחית מאה תשעים מארבע מאות של הגלות, נקבל מאתיים ועשר בדיוק כמנין רד"ו.

פרשת מקץ – חידושים קצרים – מאמרים לחנוכה

השארת תגובה

חייבים להתחבר כדי להגיב.

מי חייב לצום בתענית י"ז בתמוז?
הלכות

מי חייב לצום בתענית י"ז בתמוז?

  מי חייב לצום בתענית י"ז בתמוז? החייבים בתענית – הכל חייבים להתענות בתענית שבעה עשר בתמוז, אנשים ונשים מפני דברים הרעים שאירעו בהם ואסור

תפילת מרן החזון איש
נקודה יהודית

תפילת מרן החזון איש זצ"ל להצלחת הבנים בתורה

  תפילת מרן החזון איש זצ"ל להצלחת הבנים בתורה יְהִי רָצוֹן מִלְּפָנֶיךָ, שֶׁתְּרַחֵם עַל (יאמר את שם הבן ושם אמו, כך: פְּלוֹנִי בֶּן פְּלוֹנִית) וְתַהֲפֹךְ

האם מניחים תפילין בתשעה באב?
הלכות

האם מניחים תפילין בתשעה באב?

האם מניחים תפילין בתשעה באב?     תפילין בתשעה באב – יש נוהגים שלא להתעטף בטלית ושלא להניח תפילין בשחרית של יום תשעה באב, ובתפילת מנחה מתעטפים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן