
בברכות הריח על בשמים, האם יש סדר קדימה?
העיקר להלכה שכאשר יש לפני האדם כמה סוגים של בשמים, רשאי להקדים ולברך על איזה מין שירצה, אולם מהיות טוב יש לחוש למחמירים ולברך תחילה על עצי בשמים קודם עשבים בשמים, שבדרך כלל רוב האנשים מחבבים יותר את עצי בשמים לעומת עשבי בשמים. וכן ברכת עשבי בשמים שהיא ברכה מבוררת קודמת לברכת מיני בשמים שהיא כללית יותר.
ואם היו מעורבים העצי עם העשבי בשמים כשהם בערימה אחת, ראוי להפריד כל סוג לבדו וחברך הברכה המיוחדת לו, ואם אי אפשר להפרידם יברך על כולם"בורא מיני בשמים".
מקורות
נראה שדין זה תלוי במחלוקת הפוסקים במי שיש לפניו פרי שברכתו "בורא פרי העץ", ופרי או ירק שברכתו "בורא פרי האדמה", שיש אומרים שיברך קודם על ברכת העץ ואחר כך על ברכת האדמה, ויש חולקים ואומרים שרשאי לברך על איזה מהם שירצה. (עיין בב"י סי' רטז).
והנה להלכה פסק מרן השלחן ערוך (סי' ריא ס"א וס"ג), שבמקרה כזה שהביאו לפניו פרי העץ ופרי האדמה, רשאי לברך על איזה מהם שירצה.
ומכאן יש ללמוד שכאשר יש לפניו עצי בשמים ועשבי בשמים, רשאי להקדים ולברך על איזה מהם שירצה, ואין עדיפות לברך "עצי בשמים" קודם "עשבי שמים".
וכן נראה דעת הרמ"א (סי' רטז ס"ה) שציין לדברי השו"ע הנ"ל,
ומשמע מכך שסובר שרשאי לברך על איזה מהם שירצה.
אולם יש מהאחרונים שכתבו שטוב להחמיר ולברך על "עצי בשמים" קודם ברכת "עשבי בשמים" ו"מיני בשמים", מאחר
שריחם חביב יותר על בני האדם מעשבי בשמים (הגר"ז בסדר ברכות פי"א אות ז, ערוך השלחן סי"א, כה"ח סי' רטז אות עא, הלכה ברורה חי"א עמ' צז).
וכמו כן יש להקדים ברכת "עשבי שמים" ל"מיני בשמים" (מ"ב ס"ק ל"ז, כה"ח שם, כדין ברכת האדמה שהיא פרטנית הקודמת לשהכל שהיא כוללת הכל).
לכן אם הקדים ובירך "מיני בשמים", ולא נתכוין בפירוש לפטור את עשבי הבשמים, יחזור ויברך על הבשמים ברכת "עשבי שמים". אולם אם נתכוין לפטור בברכתו גם את עשבי הבשמים, הרי שפטר אותם מברכה ולא יברך שוב.
ואם היו עצי בשמים ועשבי בשמים מעורבים יחד, ואי אפשר להפרידם זה מזה, יברך עליהם ברכת "מיני בשמים", שהיא ברכה כוללת כה"ח סי' רטז אות עב, הלכה ברורה חי"א עמ' צו).
בברכות הריח על בשמים, האם יש סדר קדימה? – עוד הלכות