פרשת האזינו – מה ההבדל בין משפט אמת לצדק?

פרשת האזינו – מה ההבדל בין משפט אמת לצדק?

פרשת האזינו

 

פרשת האזינו – מה ההבדל בין משפט אמת לצדק?

בפרשת נקרא את שירת האזינו. שירה זו היא אחת מפרקי השירה המופלאים שבתנ"ך. היא מונה ארבעים ושלושה פסוקים  הבנויים כחומה זו לעומת זו. בשבחו של הקב"ה נאמר בשירת האזינו: "הַצּוּר תָּמִים פָּעֳלוֹ כִּי כָל דְּרָכָיו מִשְׁפָּט, אֵל אֱמוּנָה וְאֵין עָוֶל צַדִּיק וְיָשָׁר הוּא" (לב, ד).

השאלה הגדולה היא, וכי זה שיבחו של הקב"ה שאינו עושה עוול? מילא "צדיק וישר הוא" אולם אי עשיית עוול תחשב לשבח וקילוס?
הבה נענה על כך בהקדים משל נאה. בכל מדינה ישנם חוקים ומשפטים שמטרתם להסדיר  את חוקי החיים של אזרחי המדינה בחיי היומיום.

יום אחד נתפס אחד מאזרחי המדינה על חם על גניבה כמובן שהשוטרים הניחו אזיקים מברזל לידיו והובילו אותו אחר כבוד אל חדר המעצר. עד אשר יקבע מועד להעמידו למשפט.

בהגיע יום המשפט ביקש שיביאו לפניו את אשתו ואת בנו יחידו, הוא נעמד ליד דוכן הנאשמים, ואילו אשתו ובנו עמדו מאחור במקום המיועד לבני משפחות הנאשמים.

לאחר שצוות השופטים שמע את תגובת הנאשם למעשיו, התכופפו איש לרעהו ודיברו בקול חרישי מהו העונש אשר ישיטו על הנאשם.
בכל מהלך המשפט בנו של הנאשם קרא בקול בוכים "אבא אבא, אבא" תוך שהוא מגביה את ידיו לאביו שישיאו בידיו. ללא ספק זהו מחזה מרגש מאוד, השופטים חשו כאב עצום, מחד על הנאשם לשלם על מעשיו ולהענש למען יראו ויראו, מאידך מה אשם בנו יחידו שמעתה יגדל ללא אבא תומך לידו למשך מספר שנים בהם יהיה אביו חבוש בבית האסורים.

ברם גם השופט גדול ככל שיהיה כפוף לחוקי המדינה ועליו לשפוט ולקבוע את הענשה בהתאם לנקבע בחוק. בלית ברירה בכאב רב נאלצו השופטים לקבוע את עונשו של הנאשם כפי הנקבע בחוק מספר שנים בבית האסורים.

אכן זהו משפט אמת, ברם הוא מהול בעוול גדול הנעשה לאשתו ובנו של הנאשם. היחיד שהמשפט הנעשה על ידו הוא אמת לאמיתו וללא כל עוול וצער שאינו קשור לבני בתו וקרוביו של הנאשם הוא הקב"ה, וזהו שבחו שהוא "אל אמונה ואין עוול" אם למישהו מקרובי הנאשם יגיע צער מיותר ושאינו מגיע לו הוא יאריך אפו עימו וידחה את עונשו ואף כשישוב בתשובה שלימה על מעשיו הוא אף ימחל ויסלח לו.

אומר דוד המלך ע"ה: " מִשְׁפְּטֵי ה' אֱמֶת צָדְקוּ יַחְדָּו" (תהלים יט, י). המשפט אצל ה' יתברך הוא אמת אך עם צדק הכל נעשה בצורה מושלמת. מי שלא צריך להפגע חלילה אינו נפגע זהו השילוב בין משפט אמת לצדק.

פרשת האזינו – מה ההבדל בין משפט אמת לצדק? – עוד כתבות

השארת תגובה

חייבים להתחבר כדי להגיב.

חומש דברים

פרשת דברים – מי שמוכיח חייב להיות האוהב שלך!

  המוכיח האוהב בהגיעם לשנת הארבעים שנה מצאת בני ישראל מארץ מצרים, בעומדם בעבר הירדן בטרם יכנסו לארץ המובטחת, נעמד משה רבינו הרועה הנאמן ומוכיחם

פרשת וישלח - סודו של המקל
חומש בראשית

פרשת וישלח – סודו של המקל

  פרשת וישלח – סודו של המקל העולם הזה מטעה ומבלבל. האדם אשר הוא יציר החומר נוטה להימשך אחריו. על פי תפיסת חז"ל (קהלת רבה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן