
מה יותר חשוב בעיני ה' מצוות בין אדם לחבירו או מצוות בין אדם למקום?
כתב רבינו הרא"ש זצ"ל מגדולי רבותינו הראשונים (בפירושו למס' פאה פרק א משנה א) וז"ל: "כי הקדוש ברוך הוא חפץ יותר במצות שיעשה בהם גם רצון הבריות מבמצות שבין אדם לקונו".
מסופר אודות הגביר הנודע "הברון רוטשילד" ששמו הלך לפניו כבעל עושר רב, שבשבת אחת עת ערך שלחן "קידוש" לכבוד שמחה ששרה במעונו, כנהוג בקהילות רבות לאחר תפילת יום השבת, הוזמן קהל רב בראשות גדולי הדור.
לאחר התפילה נכנסו המוזמנים אחר כבוד אל אולם בית הכנסת בו נערך הקידוש, ולמרבה פליאתם לא מצאו על השולחנות כיבוד עשיר ומיוחד כיאה לברון רוטשליד, אלא רק כוסות לקידוש ויין.
כאן התעוררה שאלה הלכתית הכיצד יקדשו כולם על היין ללא "מזונות" שהרי הלכה מפורסמת היא "אין קידוש אלא במקום סעודה".
והנה הברון רוטשילד נכנס לאולם במלוא הדרו, והתיישב בשלחן המזרח אל מול קהל המוזמנים לצידו האחד של הגאון רבי חיים עוזר גרודז'ינסקי זצ"ל, ולצידו השני בעלי השמחה עצמה. הברון נטל גביע יין בידו וקידש עליו תוך שבירך בקול גדול "בורא פרי הגפן", ולאחר ששתה את היין, בירך ברכה שניה "בורא מיני מזונות", ואכל את גביע הקידוש, שלהפתעת כל המסובים היה עשוי ממזונות. וכראות כל הקהל את אשר עשה הברון, הבינו כעת, שהגביע זהו המזונות!
לאחר מכן כיבד הברון את הגאון רבי חיים עוזר שיקדש על היין – רבי חיים עוזר החזיק את הכוס הקידוש בידו, הרהר קמעא לזמן קצר ופנה לקדש על היין בכוונה גדולה.
ואכן כשיצאו כל המוזמנים מאולם הקידוש, שאלו מקורביו של רבי חיים עוזר: "ילמדנו רבינו, במה הרהר בטרם עשה את הקידוש? כלום התעורר הרב בשאלה הלכתית הנוגעת לקידוש".
רבי חיים עוזר השיב בשנינות מופלאה וכה אמר: "אכן נתעוררתי בשאלה, שלכאורה צריך לכסות את המזונות בעת הקידוש, כמו שאמרו בפת, והטעם כדי שלא יראה הפת את בושתו (טור או"ח סי' רע"א ס"ט בשם הירושלמי), וכן הדין במזונות ורבו המנהגים בכך, והלא גביע הקידוש עצמו עשוי ממזונות ואי אפשר לכסות את המזונות, אך שוב חשבתי לעצמי שאם לא אקדש על גביע זה, אז יתבייש הברון רוטשילד, והחלטתי שמוטב שהפת יראה את בושתו ולא הברון רוטשילד".
העיקר כי מידות טובות. כותב רבינו הגאון מוילנא זיע"א בפתח ספרו 'אבן שלמה': "כל עבודת ה' תלוי בתיקון המידות, שהם כמו לבוש למצוות וכללי התורה, וכל החטאים משרשים במידות… ועיקר חיות האדם הוא להתחזק תמיד בשבירת המידות, ואם לאו למה לו חיים?!".
מה יותר חשוב בעיני ה' מצוות בין אדם לחבירו או מצוות בין אדם למקום? – עוד סיפורים