האם מותר לפרוס על גג הסוכה ניילון מפני הגשמים בשבת?

האם מותר לפרוס על גג הסוכה ניילון מפני הגשמים בשבת?

האם מותר לפרוס על גג הסוכה

האם מותר לפרוס על גג הסוכה ניילון מפני הגשמים בשבת?

הנה כתב מרן השלחן ערוך (סי' שטו ס"א) שאסור מדרבנן לעשות אוהל עראי בשבת, דהיינו לעשות גג כדי להגן עליו מפני החמה או הגשמים וכיוצא בו.

וטעם האיסור ביאר המשנה ברורה (סק"א) שהעושה אוהל קבע כגון שפורס מחצלת או סדינין ועושה אותם כדי שיתקיים אף שאין זה בנין ממש, חייב משום בונה שעשיית אוהל הוא תולדת בונה והסותרו חייב משום סותר, וגזרו על אוהל עראי משום אוהל קבע וכן על סתירת אוהל עראי משום סתירת אוהל קבע.

ולכן במידה ויורד גשם בשבת חול המועד אסור לפרוס ניילון על גג הסוכה כדי להגן עליה מפני הגשמים (כן פסק בחזו"ע שבת ח"ה עמ' רפא, ועמ' שיד).

אמנם בתוספת על אוהל קיים לא גזרו חכמים גג שהיה מאהיל ברוחב טפח [8 ס"מ] קודם השבת, מותר בשבת להמשיך לפותחו עוד, או אפילו לפרוס עליו סדין נוסף, כיון שהוספה על אוהל עראי מותרת (כ"פ מרן בשו"ע סי' שטו ס"ב, וכתב המ"ב ס"ק יד שדוקא לעשות אוהל עראי מתחילה אסור בשבת, אבל אם נעשה כבר מערב שבת מותר להוסיף עליו ובזה כיון שהיה שיעור טפח שהוא כשיעור אוהל. וכ"כ בחזו"ע שבת ח"ה עמודים רצט-ש).

וכשם שמותר להמשיך ולהוסיף על הטפח הניילון הקיים בשבת ומום טוב, כך מותר להסיר את הניילון לאחר שפסקו הגשמים (חזו"א סי' נב סק"ז).

חשוב לציין שטפח זה שצריך להיות פתוח קודם השבת, הוא חוץ מרוחב הכריכה והליפוף של הניילון, דהיינו שאם יש הניילון כרוך ומגולגל שפותחים אותו להאהיל, והכריכה היא ברוחב טפח, אין הכריכה נחשבת כגג פתוח טפח, לפי שאין בו שום היכר של אוהל. אבל אם הניילון אינו כרוך ומגולגל אלא מכווץ קמטים קמטים ברוחב טפח, מותר להוסיף עליו, כי יש בו היכר של אוהל פתוח (כ"כ המהריק"ש, בשו"ת מעט מים, ובחזו"ע שבת ח"ה עמ' שב). ויש מתירים גם כאשר הניילון מונח מתחת לסכך ולא על גביו בשיעור טפח, כל שאינו רחוק מהסכך ג' טפחים שאז אומרים לבוד וכאילו הניילון והסכך מחוברים (פמ"ג סי' תרמח סק"ח, מ"ב ס"ק כה, שער הציון סי' תרכט ס"ק פד, שש"כ פכ"ד הערה כט).

האם הסוכה כשרה כאשר מעל הסכך פרסו ניילון?

אגב להלכה ולמעשה כאשר פירסו מעל הסכך ניילון להגן על הסוכה מפני הגשמים, הסוכה פסולה (מרן השו"ע סי' תרכט סי"ט כתב בסתם שהסוכה פסולה ויש אומרים שהיא כשרה. וכתב המ"ב (ס"ק נח בשם החיי אדם כלל קמו סל"ז) שהעיקר להלכה להחמיר כדעה ראשונה שהסוכה פסולה, וכ"ה בביאור הלכה ד"ה אלא אם כן, וכן הכריע מרן פאר הדור זצ"ל בספרו חזו"ע סוכות עמ' פה שההלכה כדעת הסתם שהביא מרן בשו"ע).

האם אפשר לברך על סוכה כזו ברכת "לישב בסוכה"?

ועל כן הרוצה לישב בסוכה שמעל הסכך מונח ניילון, אין לו לברך ל"ישב בסוכה" (מ"ב סי' תרכט ס"ק נח, וסי' תרמ ס"ק כה בשם המג"א, וכ"פ בשו"ת שבט הלוי ח"ד סי' נז).

נלקט מתוך חוברת "זכור לאברהם" על הלכות סוכה וארבעת המינים מאת הרב יעקב שניאור שליט"א רב קהילת "היכל שמואל" בחדרה

האם מותר לפרוס על גג הסוכה ניילון מפני הגשמים בשבת? – עוד מאמרים

השארת תגובה

חייבים להתחבר כדי להגיב.

לאחוז פרוסת לחם - מה הבעיה?
הלכות

לאחוז פרוסת לחם – מה הבעיה?

  לאחוז פרוסת לחם – מה הבעיה? האם מותר לאחוז בידיו פרוסת לחם בשיעור כביצה (54 גרם)? להלכה ולמעשה כיום מותר לאחוז בידיו פיתה או

הדלקת נרות החנוכה
הלכות

הדלקת נרות החנוכה – מהו הזמן הנכון ביותר ?

  הדלקת נרות החנוכה – מהו הזמן הנכון ביותר ? זמן הדלקת נרות החנוכה בצאת הכוכבים [בערך ב- 17:00], לא מאחרים ולא מקדימים, ולכן אין

עצה לשמירה מלשון הרע
סיפורים

עצה לשמירה מלשון הרע! אל תפספסו!

עצה לשמירה מלשון הרע! אל תפספסו! למדתי בישיבת סלבודקא. ראש הישיבה הקודם היה הגאון רבי אייזיק שר זצ"ל, שהיה 'מחנך' דגול ביותר. פעם ניגש אליו

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן