
האם מותר לכבס בגדים שונים בחול המועד? וכיצד ינהג מי שהתלכלכה חולצתו של יום טוב ויש לו חולצה נוספת שרגיל ללובשה ביום חול?
הנה אסרו חכמים לכבס בגדים בחול המועד (שו"ע סי' תקלד ס"א), ואיסור זה הוא אף אם מכבס לצורך המועד, שחששו חכמים שלא יכבס האדם את בגדיו קודם החג ויכנס למועד כשהוא מנוול (משנה ברורה סק"א, כף החיים אות א).
מכל מקום מותר לכבס מגבות הידיים והגוף, והלבנים (בגדים תחתונים) והגרביים אם אין לו אחרים ורגיל להחליפם מידי יום ביומו שנחשב לצורך המועד. וכן בגדי ילדים קטנים שדרכם להתלכלך תמיד, מותר לכבסם, ודוקא מה שצריך לו לצורך המועד (שו"ע שם, חזון עובדיה יו"ט עמ' קצח), ואין לצרף בגדי גדולים עם בגדי קטנים ולכבסם יחד במכונת כביסה (שו"ת יביע אומר ח"ז סי' מח, שו"ת אור לציון ח"ג פכ"ד ס"ב, שו"ת תפלה למשה ח"ב סי' כד).
וגדר בגדי קטנים אין לזה שיעור קבוע והכל לפי הילד (ילקוט יוסף יו"ט וחוה"מ עמ' תתכט), ויש אומרים שילד המשחק ומתלכלך תמיד, מותר לכבס בגדיו עד גיל שש שנים (שו"ת אור לציון ח"ג פכ"ד ס"א).
וכן מי שיש לו רק בגד אחד, מותר לכבסו בחול המועד (שו"ע סי' תקלד ס"א), ואפילו אם פשע ולא כיבסו קודם החג, מותר לכבסו בחול המועד (כף החיים אות יב, חזון עובדיה יו"ט עמ' קצח). ואם יש לו חולצה נוספת אלא שמנהגו ללבוש אותה ביום חול, וצריך הוא עכשיו לחולצה לשבת חול המועד או ליום שביעי של פסח, יש להתיר לכבס את החולצה (שו"ת אור לציון ח"ג פכ"ד ס"ג, ילקוט יוסף יו"ט וחוה"מ עמ' תתלד, ובעמ' תתלו בהערה).
ואם נפל כתם בחולצתו, מותר לנקותה בחומרי ניקוי (חזון עובדיה יו"ט עמ' ר, שו"ת אגרות משה פיינשטיין חאו”ח ח"ה סי’ לו אות א, שו”ת באר משה ח”ז סי’ לג, שמירת שבת כהלכתה ח"ב סי’ סו סעיף עב), אבל רק את הכתם ולא את כל החולצה (הג"ר ציון בוארון שליט"א בספר משמרת מועד עמ' קא). וכל הבגדים שאסור לכבסם בחול המועד, הוא גם באופן שמשרה אותם במים בלי לכבסם בידיו, ששריית הבגד במים זהו כיבוסו (כמבואר בשו"ע סי' שב ס"ט, שו"ת מהרשד"ם ח"ז סי' קל, חול המועד כהלכתו פ"ה הכ"ח).
עוד כתבות בנושא הלכה