
כמה פעמים מברכים ביום על הברקים והרעמים?
אמרו בירושלמי (ברכות פ"ט ה"ב) רבי ירמיה ורבי זעירא אמרו בשם רב חסדאי אפילו ראה ברקים או שמע רעמים כמה פעמים ביום, אינו מברך אלא פעם אחת.
אמר רבי יוסי דוקא אם נמשכים כל היום בלי הפסק, אבל אם נפסקו בינתיים וחזרו מברך שוב. ואמר רבי אחא בר חנינא בשם רב חסדאי אם טרודין מברך ברכה אחת ביום, אולם אם היו מפסיקים מברך עליהם פעם נוספת.
וכתבו הראשונים (תלמידי רבינו יונה בשם רבינו חננאל, הרא"ש, המאירי) שטרודין הכוונה שלא נתפזרו העבים [עננים] בין ברק לברק ובין רעם לרעם אבל אם נתפזרו העבים ונטהרו השמים ונהיו נקיים מהעננים ושוב חזרו העננים, חוזר ומברך.
וכן פסק מרן השלחן ערוך (סי' רכז ס"ב) כאשר לא נתפזרו העננים ונטהרו השמים, מברך ברכה אחת ביום, ואם נתפזרו העננים בין ברק לברק ובין רעם ולרעם חוזר ומברך.
וכתב המשנה ברורה (סק"ח) שצריך שיטהרו השמים לגמרי ולאחר מכן התקבצו ובאו העננים, מברך שוב שזהו דבר חדש. ואם נתפזרו רק חלק מהעננים לצדדים, אין לברך שוב.
ובכף החיים (אות יג) כתב שאף כאשר נתפזרו העננים לצדדים ביום וזרחה השמש או בלילה ויצאו הלבנה והכוכבים, חוזר ומברך.
ולהלכה פסק מרן פאר הדור רבינו עובדיה יוסף זצ"ל בספרו חזון עובדיה (ברכות עמ' תסו) שדוקא אם נטהרו השמים לגמרי ונתפזרו העננים, ושוב יש ברקים ורעמים חוזר ומברך עליהם בשנית.
ואם היה בעיר אחת ובירך שם על הברקים ועל הרעמים, ואחר כך נסע לעיר אחרת ובדרכו לשם ראה שנתפזרו העננים לגמרי, וכשהגיע למקום חפצו ראה שישנם עננים וברקים ורעמים, חוזר ומברך ברכת הברקים והרעמים (שו"ת משנה הלכות ח"י סי' מו, הלכה ברורה חי"א עמ' תסה).
כמה פעמים מברכים ביום על הברקים והרעמים? – עוד מאמרים