
אלול לשלוח תפילין או מזוזות לבדיקה, חובה?
מנהג ישראל לשלוח תפילין או מזוזות לבדיקה בחודש אלול, האם זו חובה מעיקר הדין או ממנהג חסידות?
הנה בתלמוד הירושלמי (עירובין פ"י, ה"א) אמר הלל הזקן, תפילין אלו [שאני מניחן] משל אבי אמא הם. ומבואר שהלל הזקן היה מניח את התפילין של סבו מצד אמו, שכלל בידינו, כל זמן שהתפילין בחזקת כשרות, אינם צריכות בדיקה.
וכן כתב הרמב"ם (פ"ב מהלכות תפילין הי"א), וזה לשונו: "הכותב תפילין בכתב ידו או שלקחן מן [הסופר] המומחה, או משאר אדם, ובודקן והחזירן לתוך בתי התפילין, אינו צריך לבודק את התפילין פעם אחרת ואפילו לאחר כמה שנים".
וכך פסק מרן השלחן ערוך (סי' לט סעיף י), שתפילין שהוחזקו בכשרות, אינם צריכות בדיקה לעולם, אולם אם אינו מניחן אלא לפרקים, צריכות בדיקה כל שלוש וחצי שנים. וכן פסק (סי' רצא ס"א) לענין מזוזה שיש לבודקה כל שלוש וחצי שנים. וכתב הגה"ק רבי יעקב חיים סופר זצ"ל בספרו קול יעקב (שם סק"ג) שאם רואה שיש צרות ובעיות בביתו חלילה, עליו למהר לבדוק את המזוזות מיד אצל סופר ירא שמים.
להלכה פסק מרן פאר הדור הגאון רבינו עובדיה יוסף זצ"ל בשו"ת יחוה דעת (ח"א סי' מט), שבזמנינו שרבו הסופרים והמגיהים שאינם מומחים כראוי בדיני תפילין ומזוזות, ואף כמה פעמים נמצא פסול באותיות שנכתבו על ידיהם. לפיכך, ראוי להחמיר ולבודקן בימי חודש אלול, ובמזוזות יש להחמיר יותר, אולם מעיקר הדין אין חיוב לבודקן אלא רק פעם אחת בכל שלוש שנים ומחצה. וכן כתב בשו"ת אור לציון (ח"ד פ"א תשובה ו) שטוב ונכון לבדוק המזוזות בחודש אלול פעם בשלוש שנים שזהו זמן של פשפוש המעשים.
ולהלכה ולמעשה, תפילין שמניחן אותן מדי יום, אינן צריכות בדיקה אבל אם מניחן רק מפעם לפעם, צריך לבודקן כל שלוש וחצי שנים. והוא הדין מזוזה יש לבודקה כל שלוש וחצי שנים.
אלול לשלוח תפילין או מזוזות – עוד כתבות בנושא אלול